Jajko w koszulce zrobisz bez grama tłuszczu. Przepis na jajko gotowane bez skorupki
Jajko w koszulce to inaczej jajko poszetowe (z fr. jajko poche, czyli kieszonka). W dawnych książkach kucharskich było nazywane także jajkiem zgubionym. To wspaniały pomysł na pyszne i niebanalne śniadanie bądź też doskonały dodatek do zup, sałatek czy drugich dań. 100 gramów jajko w koszulce (dwa średniej wielkości jajka) dostarcza jedynie ok. 140 kcal.
Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki na wodzie. W ten sposób na zewnątrz ścina się białko, a żółtko jajka poszetowego pozostaje płynne. Ugotowane jajko jest niezwykle delikatne i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Najlepiej podawać jej na grzance lub toście. Wydaje się, że przygotowanie jajka w koszulce jest skomplikowane, a tymczasem jest dokładnie odwrotnie. Warto jednak wiedzieć, jak to zrobić we właściwy sposób.
Jak zrobić jajko w koszulce?
Do 1 litra wody dodaj 2 łyżki octu lub soku z cytryny. Zagotowuj wodę w garnku. W międzyczasie wbij jajko do miseczki. Gdy woda zacznie się gotować, zacznij mieszać ją łyżką, by na powierzchni utworzył się wir. W środek wiru wlej jajko i gotuj 3 minuty. Wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz z wody. Podawaj z wybranymi dodatkami.
Z czym podawać jajko w koszulce?
Jajko w koszulce świetnie smakuje z solą i pieprzem. Tradycyjnie podaje się je na pieczywie, np. świeżym chlebie. Można dodać do niego szczypiorek, plaster szynki lub sos holenderski – wtedy otrzymamy niezwykle popularne jajka po benedyktyńsku.
Jajko w koszulce świetnie smakuje również z boczkiem. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich, możemy przygotować chipsy z boczku. Jak je zrobić? Wystarczy pokroić boczek na cienkie plastry, wyłożyć na blaszkę i przykryć papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące plastry boczku będą idealnie komponowały się z delikatnym jajkiem w koszulce.
Jajko w koszulce w innej wersji niż z wody
Jajko poszetowe można przygotować również na głębokim tłuszczu. W tym celu najlepiej wybierz klarowane masło. Podgrzej je w w woku lub głębokim rondelku o nieprzywierającym dnie. Do gorącego tłuszczu wlej jajko, które wcześniej wbiłeś do miseczki. Smażymy przez 2 minuty, pilnując by jajko było całkowicie zanurzone w maśle. Po tym czasie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz odsączyć je ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Takie jajko zachowuje swój delikatny smak.